Skip to content

Jan Houtsma (18 jaar)

Jonge verzetsstrijder, vriend van Annie
Jan is 18 als de oorlog uitbreekt. Door zijn studie in Utrecht komt hij bij het studentenverzet en wordt uiteindelijk de LO leider in de Achterhoek. Jan is sportief, kan goed boksen, en is goed met cijfers. Bij de treinstaking in 1944 regelt hij dat de ondergedoken stakers in de Achterhoek hun salaris krijgen. De spanning loopt op. Een overval op het plaatselijk distributiekantoor gaat maar net goed. Zijn vriend en compagnon Wim Moorman wordt gefusilleerd. En hij gaat akkoord met het executeren van een verrader.

Annie de Graaf (20 jaar)

Jonge verzetsstrijder, vriendin van Jan
Annie komt al vroeg in de oorlog in contact met het verzet. Ze gaat als koerierster aan de slag, verspreidt illegale kranten, bezorgt wapens, helpt onderduikers van adres naar adres en is betrokken bij de voorbereiding van de overval op het distributiekantoor. Annie wordt opgeleid om gecodeerde radioberichten naar de geallieerden te zenden. Ze kan zich helemaal richten op het verzetswerk, omdat haar werkgever haar salaris doorbetaalt. Ze krijgt verkering met Jan Houtsma.

Wim Moorman (15 jaar)

Zeer jonge verzetsstrijder met veel bravoure
De onbevangen Wim zorgt voor de vrolijke noot in de verzetsgroep. Hij voert Duitse soldaten dronken om hun pistool te ontfutselen, haalt met
veel overtuigingskracht een opgepakt groepslid uit de politiecel en verrast het team zelfs met een compleet Duits kanon. Vlak voor de bevrijding wordt hij in Friesland gefusilleerd als represaille voor een actie waar hij niets mee te maken had.

Kees Misset (40 jaar)

Directeur uitgeverij, drukkerij C. Misset
De machtigste man van de stad, met rijkdom en aanzien. Hij bestiert een groot mediabedrijf met 240 personeelsleden. Kees is impulsief, dwingend, ook in zijn goede bedoelingen. Een enorme optimist die altijd kansen ziet, voor de stad, maar vooral ook voor zichzelf. Met zijn slimheid en het vermogen vooruit te kijken, lost hij problemen op vóórdat ze ontstaan. Maar zijn huwelijk met de 20 jaar jongere Dinie is een ramp. Van zijn personeel eist hij: geen politiek op de werkvloer!

Dinie Hakbijl (20 jaar)

Echtgenote van Kees
Als Dinie klaarstaat voor de trouwdag met de 20 jaar oudere Kees, komt deze niet opdagen. Later trouwt ze alsnog met Kees. Het is geen gelukkig huwelijk, zeker nadat hun zoontje levenloos te wereld komt en met haar verdriet niet bij Kees terecht kan. Ze vlucht in affaires met haar chauffeur Hein en later met enkele SS-officieren. Als Eva op de stoep staat voor hulp, omdat haar gezin zich moet melden in Westerbork, geeft ze haar het reiswiegje mee dat bedoeld was voor haar zoontje.

Eva Berlijn en Leo van Coeverden (20)

Eva werkt bij Misset
Als Leo op het schuttersfeest in Dinxperlo koning wordt, is Eva zijn koningin. Ze hebben een rijk sociaal leven. Als de anti-Joodse dreiging groter wordt, dringen vrienden erop aan om te vluchten of onder te duiken, maar de twee willen hun ouders niet in de steek laten. Hun bruiloft vieren ze in de bezettingstijd. Ze krijgen een dochtertje, Julia, in een tijd waarin de sfeer grimmig wordt en de eerste Joden uit de stad worden weggevoerd.

Hein Bulten (midden 30)

Chauffeur van Dinie, piloot van het bedrijfsvliegtuig
Hein is piloot van Kees die als ondernemer zijn tijd ver vooruit is: het bedrijf beschikt over een eigen vliegtuig. Daarnaast is Hein ook de persoonlijk chauffeur van Dinie. Opmerkelijk feit is dat Hein op de Olympische Spelen in St. Mauritz de stuurman zou zijn van het Nederlandse (!) bobslee-team. Hij liet het echter afweten vanwege drukke werkzaamheden, waardoor ook de rest van het team buiten de boot viel.

SS-officier Fischer (40 jaar)

Ingekwartierd bij Kees, minnaar van Dinie
Van deze Fischer (niet te verwarren met de grote oorlogsmisdadiger) is niet zoveel bekend. Kees noemt zijn naam in één van zijn brieven als hij zich na de
bombardementen heeft teruggetrokken in zijn buitenverblijf De Kemnade. Het gerucht gaat dat Fischer op de hoogte zou zijn geweest van het bombardement op Doetinchem op 21 maart 1945: ‘Zorg dat je dan de stad verlaten hebt.’ Dinie schijnt met hem én nog een andere SS-officier een relatie te hebben gehad.

Back To Top