Skip to content

De verhalen zijn waargebeurd.

“FREYHEYT is een parel van een rockopera” – De Gelderlander

“Een diepe diepe buiging!” – Charles Droste, directeur Amphion Cultuurbedrijf

“FREYHEYT is een spektakelstuk” – Frans Miggelbrink, columnist

“Ik vind het een prachtige productie” – Erik Hagelstein, columnist

De personages hebben echt bestaan.
De jonge Achterhoekers in het verzet.
Ze vertellen hun verhalen alsof ze vandaag gebeuren.
Ze vechten voor de vrijheid. Hier en nu.

Ze helpen onderduikers, plegen overvallen op politiebureaus en distributiekantoren en zijn met valse persoonsbewijzen de Nazi’s te slim af. Jan, Annie, Wim en Johan. Twee van hen overleven de oorlog niet.
Hun Joodse vriendenstel Eva en Leo worden bedreigd, maar willen niet vluchten en ook niet onderduiken. Alsof dat zo gemakkelijk is. Ze blijven bij hun ouders. En bovendien, hoe erg kan het zijn? Het wordt verschrikkelijk.
En dan is er Kees, de rijke, populaire mediaman. Was de oorlog er niet geweest, dan had hij een standbeeld gekregen. Maar Nederland wordt bezet. Kees werkt voor de Wehrmacht, koopt NSB-ers om en steunt het verzet. Hij móet zijn bedrijf redden. Voor zichzelf en zijn kinderen die hij met zijn 20 jaar jongere vrouw Dinie hoopt te krijgen. Als dat niet lukt, vlucht zij in de armen van haar chauffeur Hein. En later in die van de SS-commandant Fischer. Iets wat Kees oogluikend toestaat. Immers…

Alles dient een hoger doel!

De personages zijn gebaseerd op de verzetsmensen Jan Houtsma, Annie de Graaf, Wim Moorman en Jan Veldkamp; het Joodse stel Eva Berlijn en Leo van Coeverden; en de rijke en machtige uitgever Kees Misset, zijn vrouw Dinie, haar chauffeur Hein en de SS-commandant Fischer.

Back To Top